Je webshop succesvol maken

Wanneer je een eigen webshop gaat starten, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Het lijkt misschien zo simpel, maar dat is het niet. Allereerst moet je goed nadenken over de producten die je aan de man wilt brengen. Is er vraag naar en hoe kun je jezelf daarmee onderscheiden van de concurrenten? We delen graag een aantal tips met je waarmee je jouw webshop succesvol maakt.

Investeer in jezelf

Zelfstandig ondernemer word je niet zomaar. Met alleen een webshop opstarten ben je er nog niet. Je moet je verdiepen in de bijbehorende administratie, marketing, voorraadbeheer, enzovoort. Neem die tijd en volg hier bijvoorbeeld een cursus voor waarbij je begeleid wordt door een ervaren coach. Bekijk ook welke financiële mogelijkheden je hebt om met een zo klein mogelijk budget je webshop te starten. Ben je in het bezit van Bitcoins? Er zijn vele hosting providers waar je deze kunt gebruiken voor een domeinnaam en webhosting. Handig, zo’n digitaal betaalmiddel. Wanneer je vanuit huis gaat werken is het noodzakelijk dat je investeert in een goede werkplek. En, net zo belangrijk, dat je een goede balans vindt tussen werk en privé. Het is oh zo verleidelijk om ’s avonds nog even te checken of er nog bestellingen zijn gedaan en deze gelijk af te handelen. Om dit te voorkomen is het goed om een vast ritme aan te houden en hier niet vanaf te wijken. Zo heb je voor zowel werk als gezin voldoende energie en aandacht.

Maak gebruik van social media

Om de naamsbekendheid van je webshop te vergroten maak je gebruik van social media. Instagram en Facebook zijn uitstekende kanalen om dit te doen. Zij verzamelen namelijk informatie over de gebruikers waardoor jij jouw doelgroep goed in het vizier krijgt. Hierdoor kun je de advertenties richten aan mensen waarvan jij denkt dat ze klant bij jouw webshop kunnen worden. Stuur de bezoekers van je Facebook of Instagram account door naar een blog op je website. Daar plaats je een inschrijfformulier voor een weggevertje die je aanbiedt ter kennismaking. Laat hiervoor bijvoorbeeld sleutelhangers bedrukken met de naam van je webshop. Via het inschrijfformulier bouw je op deze manier een e-maillijst op die je kunt gebruiken voor het versturen van nieuwsbrieven en interessante aanbiedingen in je webwinkel. Grote kans dat de interesse is gewekt en ze een aankoop gaan doen.

Wees uniek en origineel

Onderscheid jezelf van anderen door uniek te zijn. Dit doe je bijvoorbeeld door het schrijven van eigen productteksten in plaats van de aangeleverde content van leveranciers. Maak ook zelf foto’s of video’s van de producten die je verkoopt. Zo laat je bezoekers van jouw webshop zien dat je de producten kent en er tijd en energie in hebt gestoken om ze aan te prijzen. Wanneer je uit eigen ervaring spreekt geeft dit veel meer vertrouwen. Gaan mensen over tot een eerste aankoop? Stuur een leuke gadget mee zoals bedrukte stressballen. Doe er een begeleidend kaartje bij waarop staat dat je begrijpt dat ze in de stress zaten of hun aankoop wel naar wens zou verlopen. Zeker weten dat dit wordt gewaardeerd en men jouw webshop vaker bezoekt. En dat is precies de bedoeling.